keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Alkakoot kasvunvuosi 2013

Kasvimaaprojekti on taas tältä vuodelta aloitettu. Tai se aloitettiin jo maaliskuun 29päivä, jolloin ensimmäisellä palstatapaamisella suunniteltiin tulevia kasvustoja.

Ensimmäisen "kokeilu"-kesän jälkeen, olimme jo yksitellen hahmottaneet päässä sen mitä tahdomme palstalla kasvattaa. Ensimmäisellä tapaamisella kävimme läpi kasveja, joiden esikasvatusta pitäisi lähteä työstämään ja suunnittelimme myös mahdollisia määriä, minkälaisella arsenaalilla lähdemme esim. kurpitsoja tuottamaan.

Yksi kaikkien suosikki oli tietenkin kesäkurpista, vaikka viimevuonna jo kahdesta tuli hillittömästi satoa, niin päätimme tänä vuonna tehdä vielä muutaman ylimääräisen alun kasvamaan palstalle.

Toisella tapaamisella 9.5. oli jo selkeää mitä kenelläkin oli jo kasvamassa ja minkälaista palstaa tänä vuonna teemme.
Tottakai ensimmäisenä asiana oli kesäkurpitsakumpu. Niin ihana idea viimevuodelta ja keskittää hyvin palstamme jakoa. Tosin enää ei pelkästään meidän palstalla ole kumpua vaan moni muukin on idean ottanut käyttöön. Daaaamn!

Itse allekirjoittanut laittoi kasvamaan hyvinkin montaa erilaista lajiketta esikasvatukseen kotiinsa. Tosin selviytymisprodentti näille oli hieman *krhm* huono. Tosin 10 kurpistanalusta (sekä kesä- että jätti), kahdeksan selviytyi 5cm korkuiseksi taimeksi. Muuten sitten auringonkukan-, tomaatin- ja basilikantaimet jäivät selviytymättä.
Tomaatintaimet ostin kohtuu isoina jo valmiiksi puutarhamyymälästä - lievää huijausta. Mutta sallikoot se tämmöiseltä poropeukalolta :)

Palstan maa oli jostain syystä tänä vuonna hyvin muokkauksellista. Helppo oli tehdä penkit ja sai mullan kohtuu tasaiseksi ja hienojakoiseksi. Ja näyttää että kasvitkin tähän asti pitäneet siitä. En tiedä onko itse pelto käännetty nyt oikeaan aikaan - oikeasta syvyydestä vai oikealla tavalla.

Lannotteina tänä vuonna meillä on käytössä ihan kanankakka sekä kalkki. Olemme enemmänkin täsmä lannoittaneet ja kääntäneet maata vain penkeistä. Helpottanut tätä kasvimaan alku-urakkaa hyvinkin paljon.

Itsepalstalla on tällä hetkellä viljeltynä jo vaikka ja mitä. Porkkanaa, retiisiä, punajuurta, sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, tomaattia, papuja, herneitä, tilliä, mustajuurta jne jne.

Lisäilen kuvia tänne, kunhan ehdin :)

1 kommentti:

  1. Hii! Nyt vasta huomasin, että tältä vuodelta oli joku teksti! Hyvä Päivi! :D Ensi vuonna enemmän :P

    VastaaPoista